LAAT HET LICHT AAN​

DEPRESSIEPREVENTIE IN HET THEATER

DEPRESSIEPREVENTIE VOOR GROEPEN

De voorstelling is gemaakt voor grote groepen; in theater zitten leerlingen willekeurig door elkaar en wordt er intimiteit gecreëerd door anonimiteit. 

Tijdens de voorstelling wordt de kijker meegenomen in de gedachten en handelingen van Jarno, die balanceert op het randje tussen leven en dood, en zijn moeder. Waar worstelen zij mee? En hoe gaan ze ieder met de situatie om? Dat werkt als een spiegel, waardoor de kijker in staat is de voorstelling op zijn eigen leven te projecteren. 

jARNO EN ZIJN MOEDER

OVER 'LAAT HET LICHT AAN'

In samenwerking met 113 zelfmoordpreventie en Maastricht University hebben we dit programma ontwikkeld waarmee wij scholen in heel Nederland helpen depressie bespreekbaar te maken. Wij willen graag dat scholieren zich durven uit te spreken, niet bang hoeven zijn om niet ‘normaal’ te zijn. De voorstelling geeft hands-on gereedschappen om depressieve gedachten in een vroeg stadium te herkennen bij jezelf en bij anderen. 

Image Of The Course

GEBASEERD OP EEN WAARGEBEURD VERHAAL

Geschreven en gespeeld door Jarno Korf (24)

Het verhaal gaat over Jarno Korf (24) die op jonge leeftijd seksueel werd misbruikt door zijn stiefbroer en daardoor in zijn puberjaren in een diepe depressie terecht kwam. Nadat zijn zus de stiefbroer met Jarno had betrapt, vertelde zij alles op aan haar moeder. Samen met zijn moeder ging Jarno naar een psycholoog, maar dat verliep helaas niet goed. Hij verloor het vertrouwen in de hulpverlening, werd steeds opstandiger in zijn gedrag en werd door zijn omgeving gezien als een probleemkind. 

Image Of The Course

ZEER GESCHIKT VOOR GROTE GROEPEN

"Je kon een speld horen vallen en dat is bijzonder voor een groep van 350 pubers", Mentor

Tijdens de voorstelling wordt de kijker meegenomen in de gedachten en handelingen van Jarno, die balanceert op het randje tussen leven en dood, en zijn moeder. Waar worstelen zij mee? En hoe gaan ze ieder met de situatie om? Dat werkt als een spiegel, waardoor de kijker daarna in staat is de voorstelling op zijn eigen leven te projecteren. 
We gebruiken speciale manieren om de veiligheid en de intimiteit te waarborgen, zelfs bij groepen van 400 en meer. We leggen graag uit hoe wij dat doen. 

WAT ZEGGEN ANDEREN?

Wij kunnen natuurlijk zeggen dat we een mooie voorstelling maken, maar dat laten we graag aan anderen over. 

 Kate, leerling Pieter Groen Katwijk

"Ik vond het een erg leerzame voorstelling. Er werd duidelijk gemaakt hoe je met depressie om moet gaan.
De scènes in de voorstelling waren erg herkenbaar en leek alsof het écht op dat moment gebeurde. Ook vond ik het echt heel mooi gezongen! Aanrader!"

 Belle, leerling Pieter Groen Katwijk

"Ik vond het een mooie, leerzame voorstelling die liet zien hoe je met depressie om kan gaan.
Ik had het gevoel dat alle leerlingen goed meekeken en luisterden, we zaten helemaal in het verhaal.
Dat kwam denk ik doordat de scenes zo goed nagespeeld werden alsof het leek dat het echt op dat moment gebeurde. En door de goede zang!
Ik denk dat iedereen het een interessant onderwerp vond en er ook, net als ik, veel van geleerd heeft." 

Lisa, leerling Omo scholengroep Helmond

"Ik vond de musical heel goed en dit is ook wat er dagelijks met kinderen van mijn leeftijd gebeurt.  Hoe moeilijk het ook is om er over te praten, is het altijd fijn om een luisterend oor te hebben.  Zelfmoord is nooit de oplossing." 

Edwin Harms, Zorgconsulent VO

"Sprak net een leerling die zich heel erg herkende in Jarno. Hij begon eerst te vertellen dat hij niet wist of toneel op iedereen over zou komen en dat hij zelf niet zozeer van de liedjes was. Toen we er op door gingen merkte ik dat hij heel veel overeenkomsten had gezien tussen hem en Jarno en dat dit ook wel iets met hem gedaan had."

EEN VOLLEDIG PROGRAMMA VOOR HET VO & MBO

Depressiepreventie voor grote groepen in het theater doe je natuurlijk niet zomaar. Daarom hebben we goed nagedacht over de bredere invulling.
Het is daarom belangrijk dat de leerling weet dat het onderwerp in een bredere context wordt gedragen. Dat doen we door te ondersteunen om de directe omgeving van de leerling op de hoogte te brengen. Van scholing tot (media) aandacht. 

Image Of The Course

LESBRIEVEN & OUDERBRIEVEN

Inclusief bij al onze producten

Laagdrempelige lesbrieven, met duidelijke instructies voor docenten, zorgpersoneel en mentoren. Hiermee wordt de inzet van 'Laat Het Licht Aan' op een effectief en verantwoorde manier uitgevoerd. 

De ouderbrieven laten de ouders en verzorgers van de leerlingen weten dat hun leerling gaat kijken naar een voorstelling van 'Laat Het Licht Aan', of een workshop. 

Image Of The Course

MEDIA AANDACHT VOOR HET ONDERWERP

Positief met de school in de media

Depressiepreventie is een beladen onderwerp. Daarom is het niet alleen op individueel niveau belangrijk om daar aandacht aan te besteden, maar raden we aan om het onderwerp zo veel mogelijk aandacht te geven in de omgeving van de school en de leerling. 

Daarom bieden we scholen media ondersteuning in de vorm van interviews, persberichten en meer. 

Image Of The Course

TRAINING VOOR ONDERWIJSPERSONEEL​

Ben als personeel getraind in depressiepreventie

Voor de zorg coördinator is het misschien gesneden koek, maar voor veel mentoren, docenten en ander onderwijspersoneel is er nog steeds een grote rem op het bespreken van depressie en zelfmoord. 

In de Masterclass ga je met groepen onderwijspersoneel aan de slag met het onderwerp en leer je verschillenden gesprekstechnieken en methodes over het onderwerp. 

STUUR MIJ MEER INFO

Lees alle informatie over de producten binnen 'Laat Het Lich Aan' nog even rustig door in onze gratis digitale brochure. 

Image Of Section

INTERESSANTE DOWNLOADS

Na het boeken van de voorstelling krijg je als school toegang tot een groot aantal documenten, oefeningen, gesprekstrainingen, ouderbrieven, lesbrieven en meer. 

Hier vind je alvast enkele downloads die je zou kunnen inzetten. 

Image Of The Blog

PDF DEPRESSIE SIGNALEREN OP SCHOOL

Informatie Keynote Download

Een onderdeel uit de Masterclass kun je hier alvast downloaden. Hoe herken je signalen van een sombere leerling en waar zou je in de school situatie op kunnen letten?

DOWNLOAD
Image Of The Blog

NPO HULPTABEL

Hulp bij het verantwoorden en aanvragen van NPO gelden

Speciaal voor de NPO coordinator hebben we een download gemaakt die kan ondersteunen met het invullen van de NPO aanvraag. Zowel voor scholen als voor gemeenten. 

DOWNLOAD
Image Of The Blog

PRODUCT OVERZICHT EN PRIJSINFORMATIE

Informatie download Brochure 'Laat Het Licht Aan'

Download onze prijslijst en gedetailleerd product overzicht van het volledige '\Laat Het Lich Aan' programma. 

DOWNLOAD

DE SPELERS​

'Laat Het Licht Aan' wordt op den tonele gebracht door de volgende personen.

Image Of Testimonial

Jarno Korf, acteur / producent

Naar aanleiding van zijn eigen levensverhaal schreef Jarno de voorstelling voor zijn eindexamen aan de Frank Sanders Musical Akademie.

Image Of Testimonial

Hanneke Engels, actrice 

Hanneke studeerde aan de “MusicAllFactory” en vervolgens aan het conservatorium muziektheater te Tilburg. Hanneke vervult de rol van Emma in 'Laat Het Licht Aan'.

Image Of Testimonial

Nikki van Rossum, actrice

Nikki van Rossum is een musicalactrice, schrijfster en kunstenares, geboren in 1991 in Amstelveen. Nikki vervult de rol van psycholoog in 'Laat Het Licht Aan'.

ONS TEAM​

Zonder een super team, geen voorstelling. We stellen het team aan je voor!

Image Of Testimonial

Herman Bolten, regie

Herman zorgt dat het verhaal het beste tot zijn recht komt en werkt samen met Willem en Jarno voor een optimale beleving van de voorstelling. 

Image Of Testimonial

Willem van Leunen, producent / muziek

Willem is afgestudeerd muziektechnoloog. Voor de voorstelling schreef Willem de muziek op de teksten van Jarno. Willem zocht de juiste klank bij de voorstelling.

Image Of Testimonial

Ewout Heijbroek, techniek

Ewout zorgt ervoor dat de techniek bij een voorstelling zo optimaal mogelijk wordt neergezet. In moeilijke situaties houdt hij het hoofd koel en behoudt het overzicht voor een optimaal resultaat.

OVER DE PRODUCENT

"Wij maken producties over levensonderwerpen, zoals het voorkomen van depressie."

OP DE HOOGTE BLIJVEN