Is zelfmoordpreventie eigenlijk wel een overheidstaak?
Hoe vaak zeg jij 'Nee'?
Is zelfmoordpreventie een overheidstaak?
Een aantal politieke partijen vinden dat zelfmoordpreventie een taak van de overheid zou moeten worden. In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart a.s. schrijft nu.nl hierover: "Zelfmoordpreventie moet een wettelijke taak van de overheid worden. Dat vinden meerdere partijen. De ChristenUnie wil dat laten vastleggen in een wet. Dat is de reden dat ze zaterdag samen met de PvdA, CDA, GroenLinks, SP, SGP en 50PLUS een wetsvoorstel indienen." Maar is zelfmoordpreventie eigenlijk wel een overheidstaak?
In het artikel lezen we dat het gaat om de partijen die samen geen meerderheid vormen in het kabinet.
Joël Voordewind stelt: "Goede hulp voorkomt namelijk zo veel leed. Bij de mensen die denken over zelfdoding allereerst, maar ook bij nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen." Voordewind is Kamerlid voor de ChristenUnie.
Op de aankondiging wordt door de NUjij lezers wisselend gereageerd.
Drag to resize
"Al kunnen we maar 1 persoon redden met onze voorstellingen of films, dan is dat al 100 keer meer de moeite waard." - Jarno Korf
Drag to resize
Een sceptische lezer geeft aan:
Om zelfmoordpreventie als overheidstaak te zien is het een belangrijk punt dat het gratis is. Nu moet je(zorg) verzekerd zijn (dus betalen)om naar een psycholoog te gaan.. en dus is er een (grote)drempel want vaak is deze groep niet verzekerd, heeft er problemen mee o.i.d. door de depressie en dus zit je in een vicieuze cirkel. Dat is stap 1. Zorg (basis) moet voor iedereen gratis zijn en daar moet deze hulp onder vallen. Gebeurt dit niet heeft dit hele idee nul kans van slagen.
Een andere lezer meent het volgende:
Je kunt zelfmoordpreventie als overheidstaak niet aanpakken als een op zichzelf staand probleem. Waar ik wel eens benieuwd naar ben, is hoeveel van de honderden zelfdoden per jaar echt depressief waren en bij hoeveel het de omstandigheden (werk/sociale/studie druk) zijn geweest die hebben bijgedragen. Dus zelfmoordpreventie zoals bedoeld in het artikel hoort bij de eerste groep. Bij de tweede groep hoort een meer fundamentele, maatschappelijke aanpak: misschien moeten we eens nadenken over een minder op competitie en prestatie gerichte maatschappij. Die heeft namelijk naast grote winnaars, ook altijd grote verliezers.
Laat het licht aan maakt depressie bespreekbaar bij jongeren. En zet zich in voor zelfmoordpreventie. Dat doen we op scholen en voor individuele trajecten. De tijd vliegt en voor je het weet is het te laat.
Copyright © 2021 Throughout Productions | Laat het licht aan is een handelsmerk van TP
Over Willem van Leunen-
Hoi! Mijn naam is Willem, 46 jaar en ik ben mede eigenaar van Throughout Productions. Ik ben afgestudeerd muziektechnoloog en Hnlp (Human Neuro-Linguïstisch Psychology) Coach. Deze kennis zet ik in om de producten van Throughout naar een nog hoger niveau te tillen. Dit doe ik in samenwerking met Jarno Korf. 

Heb je een vraag? Ik help je graag verder! Je kunt contact opnemen via de mail en het telefoonnummer onder aan deze pagina!
Maak depressie bespreekbaar, Laat het licht aan - De film:
Write your awesome label here.
Over ons -
Wij zijn Throughout Productions en ons geheim is: 'Bespreekbaar maken'.

Wij zijn een producent die gepassioneerd werkt aan producties over belangrijke levensonderwerpen over persoonlijke ontwikkeling. Wij houden ervan om mensen te zien groeien. Onze focus ligt op jongeren en hun begeleiders, omdat wij denken dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met persoonlijke ontwikkeling. 
“The Only Way Out Is Through.” - Robert Frost