5 krachtige, maar toch eenvoudige handvatten om voortaan nee te kunnen zeggen                                                       
Leestijd: 5 minuten
Zeg jij ook wel eens 'Ja' tegen iets, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet wilt?

Dit kan komen doordat je misschien wel liever aardig gevonden wilt worden dan dat je jouw gevoel volgt. Of misschien wil je de ander niet teleurstellen met jou 'Nee'. Of is het makkelijker om 'Ja' te zeggen, omdat je dan geen schuldgevoel hebt. Of misschien denk je wel dat je 'Ja' moet zeggen omdat dat zo hoort. Of omdat de ander daar bij van wordt. 

Zeg je te vaak 'Ja', terwijl je eigenlijk 'Nee' zou moeten zeggen? Dan kan de stress die dat oplevert een belangrijke factor worden waardoor je depressieve gevoelens kan ontwikkelen. Je krijgt het bijvoorbeeld heel druk, geen tijd meer voor jezelf en leuke dingen. Je kunt heel moe worden en opgebrand voelen. 

Wanneer je depressieve gevoelens ontwikkelt en deze houden langer dan 2 weken minimaal 5 dagen per week aan, dan kun je in een depressie terecht komen.
Drag to resize
"Een nee vanuit diepe overtuiging is beter dan een ja die alleen dient om te behagen." - Mahatma Gandhi
Drag to resize
Iedereen heeft wel eens een moment in het leven dat hij ergens 'Ja' tegen zegt terwijl hij dat helemaal niet zou willen. Je zet een neppe lach op of kijkt gewoon neutraal en met al het geduld wat je op dat moment in jezelf kunt oproepen zeg je vriendelijk "Ja, natuurlijk. Geen probleem". Wanneer je terug kijkt op dat moment kun je nadenken over waarom je op dat moment toch 'Ja' zei in plaats van 'Nee'.

Als je dit voor een aantal situaties bekijkt, kun je er misschien wel achter komen waarom je dit nou eigenlijk doet. Wil jij aardig gevonden worden? Denk je dat je iets moet omdat iemand anders iets van jou zou vinden, wanneer je het niet doet? Wil je iemand niet teleurstellen? Zeg je 'Ja' omdat je zelf dan geen schuldgevoel hebt?

Wanneer je duidelijk hebt voor jezelf, wat je in die situaties nou precies doet en waarom, dan zou je nu kunnen kijken naar wat je voortaan anders zou kunnen doen.
Hoe vaak zeg jij 'Nee'?


Dit zijn de 5 toepasbare handvatten

  1 - Voordelen en nadelen verkennen

Denk na voordat je 'Ja' of 'Nee' zegt. Wat zijn de voordelen en nadelen en bekijk het eens van verschillende kanten. Weeg ze tegen elkaar af. Verkennen op deze manier lijkt misschien veel werk, toch is het hartstikke leuk om te doen! Volg het voorbeeld of voer het uit met een eigen oefen vraag. (TIP: Print het overzichtje voor jezelf uit). 
Drag to resize
Zo kun je het overzichtje invullen: Voorbeeld: Iemand vraagt je 'Help je me mee verhuizen?'
Een vriend van mij, Kees, gaat verhuizen en heeft mij gevraagd om te komen helpen. De dag die hij gekozen heeft is precies mijn enige vrije dag. Wat zal ik zeggen? Ik ga de voordelen en nadelen verder verkennen.
Als ik 'Ja' zeg en het ook doe, wat heb ik dan 'Wel': Ik sta in het krijt bij Kees en hij denkt positief over me.
Als ik 'Ja' zeg en het niet doe, wat heb ik dan 'Wel': Kees is teleurgesteld of boos in/op me en vind me waarschijnlijk geen goede vriend. Ik ben onbetrouwbaar. Kees zit in een lastig parket, hij moet iemand anders vragen, op het laatste moment. 
Als ik 'Ja' zeg en het ook doe, wat heb ik dan 'Niet': Geen vrije tijd op de verhuisdag, mijn enige vrije dag, terwijl ik dat wel erg nodig heb.
Als ik 'Ja' zeg en het niet doe, wat heb ik dan 'Niet': Ik heb dan geen rust in mijn vriendschap met Kees. Vertrouwensband met Kees is beschadigd. 
Als ik 'Nee' zeg en het toch doe, wat heb ik dan 'Wel': Kees is blij, ik niet. Tenzij ik bewust kies om alsnog te helpen. 
Als ik 'Nee' zeg en het niet doe, wat heb ik dan 'Wel': Een eerlijke vriendschap en tijd voor mezelf. Wederzijds respect en begrip. 
Als ik 'Nee' zeg en het toch doe, wat heb ik dan 'Niet': Tijd voor mezelf, respect voor mijn eigen gevoel.
Als ik 'Nee' zeg en het niet doe, wat heb ik dan 'Niet': Dan heb ik geen gezeur van anderen en dan heb ik niet het gevoel dat ik iets tegen mijn zin in doe.

Conclusie:
Kees zou het erg fijn vinden dat ik kom verhuizen, alleen is de uitgekozen dag voor mij geen optie. Ik vind de tijd voor mezelf op dit moment erg belangrijk voor mijn innerlijke rust en daarom zal ik eerlijk zijn naar mezelf en Kees. Ik zeg hem dat ik die dag niet kan komen helpen, ik heb wat tijd voor mezelf nodig.

Reactie van Kees:
"Hey, dat snap ik helemaal! Als je me in de tussentijd alvast kunt helpen met het sjouwen van wat doosjes en je hebt zin, let me know! We spreken elkaar!"

 2 - 'Nee' zeggen niet persoonlijk maken

Bedenk voor jezelf dat wanneer je 'Nee' zegt je 'Nee' zegt tegen de vraag van de ander. Je zegt geen 'Nee' tegen die persoon zelf. Als jij dat toch zo voelt, bijvoorbeeld als je een schuldgevoel krijgt, of denkt dat je de ander teleurstelt kun je deze voorbeeldzinnetjes gebruiken. 
Voorbeeldzinnen om nee te zeggen, zonder het persoonlijk te maken:
- "Het ligt niet aan jou, voor mij is het nu geen goed moment om langs te komen".
- "Ik snap de vraag en waarom je hem aan mij stelt, alleen heb ik hier op dit moment te druk voor".
- "Bedankt dat je aan mij dacht, alleen kan ik je op dit moment niet verder helpen". 
- "Ik wil je graag een andere keer helpen, mijn agenda zit al propvol".
Drag to resize

3 - Je hoeft niemand te pleasen met een 'Ja'

De pleaser is meer bezig met de behoeften van anderen dan met de behoeften van zichzelf. Geen 'Nee' kunnen zeggen is een belangrijke eigenschap van pleasers. Pleasers hebben over het algemeen minder sterke standaarden en grenzen, dus loopt men makkelijk over ze heen. "Ja, kom maar, dat doe ik wel even".

Praktijkvoorbeeld:
Joost zit in de klas met Dylan. Wanneer Dylan aan Joost vraagt om iets te doen springt Joost meteen in de "pleaser-stand". Hij zegt 'Ja' en doet meteen wat Dylan vraagt. Joost doet dit omdat hij graag aardig gevonden wil worden en hoopt iets terug te krijgen van Dylan. 

Joost is er doodvermoeid van. Wanneer Joost een keertje iets van Dylan vraagt blijkt het antwoord 'Nee'. 

Toch blijft Joost de dingen doen die Dylan van hem verlangt, omdat hij aardig gevonden wil worden en gunstig in het daglicht wil staan bij Dylan. 

Herken je dit bij jezelf? En is pleasen de reden dat je 'Ja' zegt? Verwacht je misschien ook iets terug van de ander?
Vraag jezelf dan af wat je zelf zou willen en kies dan 'Ja' of 'Nee'
Wat vind je er zelf van? Zeg 'Nee' Als je het helemaal niet wil doen, of niet bij je past? 
Hoe voel jij je als je 'Nee' zou zeggen. Dus niet hoe voelt de ander zich. 
Je zou ter controle kunnen vragen hoe de ander zich voelt, of let goed op zijn signalen. 
Drag to resize

 4 - Geef opties aan de ander

Je kunt een ander opties geven, als jij zelf 'Nee' wil zeggen en je het vervelend vindt voor de ander. 
Voorbeeld:
- "Bedankt dat je mij hiervoor vraagt ik kan alleen zelf niet, is het een idee om even Bart te vragen?" 
- "Sorry bij mijn garage doen we dit niet, ik kan je doorverwijzen naar de garage in Breda?"
- "hey, ik kan je helaas niet helpen verhuizen die hele dag, maar misschien wel tussendoor een uurtje?"
Drag to resize

 5 - Hou het simpel

Maak het simpel. Je hoeft bijvoorbeeld helemaal geen verklaring af te leggen. Wanneer je je 'Nee' beredeneerd dan geef je de ander de kans om hier een tegenwerping op te maken. Wees daarin consequent en duidelijk!

Je kent het misschien wel. Iemand vraag iets aan je en jij reageert met "Nee, ik kan niet, OMDAT blablablablablablablabla". En voor je het weet ben je 10 minuten lang aan het uitleggen waarom je niet kunt of waarom je de opdracht niet kunt uitvoeren. 

Voorbeeld: 
Zus: "Hey Karin, kun jij voor mij wat ophalen bij de pakketservice?" 
Karin: "Nee sorry, ik heb geen tijd."

"Nee, dat komt niet goed uit"
"Sorry, mijn agenda zit helemaal tjokvol"
"Dan heb ik al een afspraak"

Mocht de ander toch om verduidelijking vragen, geef dan b.v. aan dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Of dat je agenda al propvol zit. 
Drag to resize

 Wil je meer handvatten om depressieve gedachten te voorkomen?  Klik Hier

Copyright © 2020 - 2021 Throughout Productions
Laat het licht aan is een handelsmerk van THROUGHOUT PRODUCTIONS
Over Jarno Korf-
Hoi! Mijn naam is Jarno, 23 jaar en ik ben mede eigenaar van Throughout Productions. Ik ben afgestudeerd Musical acteur en Hnlp (Human Neuro-Linguïstisch Psychology) Coach. Deze kennis zet ik in om de producten van Throughout naar een nog hoger niveau te tillen. Dit doe ik in samenwerking met Willem van Leunen. 

Heb je een vraag? Ik help je graag verder! Je kunt contact opnemen via de mail en het telefoonnummer onder aan deze pagina!
Maak depressie bespreekbaar, Laat het licht aan - De film:
Write your awesome label here.
Over ons -
Wij zijn Throughout Productions en ons geheim is: 'Bespreekbaar maken'.

Wij zijn een producent die gepassioneerd werkt aan producties over belangrijke levensonderwerpen over persoonlijke ontwikkeling. Wij houden ervan om mensen te zien groeien. Onze focus ligt op jongeren en hun begeleiders, omdat wij denken dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met persoonlijke ontwikkeling. 
“The Only Way Out Is Through.” - Robert Frost
learnworlds